Socialt hållbar utveckling temat för Forum Västra Götaland 29 mars

Igår den 29 mars arrangerade Västra Götalandsregionen det tredje Forum Västra Götaland – ett årligt arrangemang och mötesplats för beslutsfattare i kommuner, region, näringsliv, akademi och organisationer. Temat för dagen var socialt hållbar utveckling, en av tre dimensioner i Vision Västra Götaland – Det goda livet, den gemensamma visionen för utvecklingen i Västra Götaland.

Under förmiddagen deltog forskarna Joakim Palme och Susanne Alm som föreläste om uppväxtvillkor, barnfattigdom, ojämlikhetstrender och utanförskap i Sverige i dag. Därefter följde integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som pekade på skolan och jobben som lösningar för att minska klyftorna och utanförskap.

En lösning på hur satsningar på att minska skillnader i hälsa kan finansieras, som flera av föreläsarna lyfte, var sociala investeringsfonder. I paneldebatten med region- och kommunpolitiker avslöjade Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden, att det i de rödgrönas budgetförslag, som presenteras i maj, kommer att finnas med en satsning på just social investeringsfond. Detta som en åtgärd för en socialt hållbar utveckling. Ullenhag menade emellertid att denna typ av finansiering inte är ett bra sätt att nå utsatta grupper utan riskerar att bli kontraproduktiv och slå tillbaka mot de grupper man vill värna.

Själv inledde jag det seminarium som vi från folkhälsan anordnade under rubriken  ”Jämlikhet i hälsa – en förutsättning för hållbar utveckling i Västra Götaland”.  Hans Abrahamsson, freds- och konfliktforskare vid Göteborg universitet, satte därefter frågan om social hållbarhet i ett globalt perspektiv. Han pratade under rubriken ”Folkhälsa: Trygghet – Jämlikhet – Delaktighet, viktiga villkor för social hållbarhet”. Och, även Hans pekade på sociala investeringsfonder som en möjlig väg för samhällsbyggets konsolidering.

Nöjd efter en inspirerande dag satte jag mig på bussen hem till Stenungsund. Jag konstaterade att vi i Västra Götaland har gjort helt rätt som inlett arbetet ”Samling för social hållbarhet”. Jag kan också konstatera att vi, engagerade i folkhälsa, inte är ensamma om att arbeta för en ökad social hållbarhet och Det Goda Livet. Vi är många och tillsammans kan vi göra skillnad.
This entry was posted in Okategoriserade and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>